9.27.2013

Fellowship në SHBA (vetëm për femra)

International Fellowships

About the Fellowships


International Fellowships are awarded for full-time study or research in the United States to women who are not U.S. citizens or permanent residents. Both graduate and postgraduate studies at accredited U.S. institutions are supported. Applicants must have earned the equivalent of a U.S. bachelor’s degree by September 30, 2013, and must have applied to their proposed institutions of study by the time of the application. Up to five fellowships are renewable for a second year.Originally designed to provide Latin American women opportunities for graduate and postgraduate study in the United States, the International Fellowships program awarded its first fellowship in 1917. The program now includes women from around the world, and International Fellowships have been awarded to more than 3,300 women from more than 130 nations.
Recipients are selected for academic achievement and demonstrated commitment to women and girls. Recipients return to their home countries to become leaders in business, government, academia, community activism, the arts, and sciences.

9.22.2013

Edona Bilali- Manaxhimi i Kohës-Revista Komercial, nr.4, Prill 2011

Manaxhimi i Kohës

Menaxhimi i kohës ka të bëjë me zhvillimin e proceseve dhe mjeteve që rrisin efiçencën dhe produktivitetin.

Edona Bilali
Kur mendojmë për menaxhimin e kohës, ne priremi të mendojmë menaxhimin e kohës vetjake, duke e përkufizuar atë si menaxhimin e kohës tonë te humbur për të bërë gjërat që duhet të bëjmë në mënyrë që të kemi më shumë kohë për të bërë gjërat që ne duam të bëjmë. Prandaj, manaxhimi i kohës paraqitet si një grup aftësish të detyrueshme për t’iu afruar sa më afër qëllimit të çdo manaxheri të suksesshëm që është shfrytëzimi optimal i kohës. Ideja është se sapo të arrijmë të zotërojmë aftësitëe menaxhimit të kohës, do të jemi më të organizuar, më eficient dhe më të lumtur.


Këshilla për të qenë një Manaxhues i mirë i kohës suaj:

Jini puntual
Me mire tre ore herët, sesa një minutë me vonese.
                                                                        William Shakespeare

Përdoreni kohën tuaj me maturi
Mos u gënjeni nga kalendari, viti ka aq ditë sa ju përdorni me maturi. Për dikë mund të ketë vlere një javë nga i gjithë viti, ndërsa për dikë tjetër një javë mund të ketë vlerën e gjithë vitit.
                                                                                                                                                                                                 Charles Richards
Rishikoni vazhdimisht prioritet tuaja
Nuk mjafton të jesh i zënë me punë, ashtu janë dhe milingonat. Pyetja është, për çfarë je i zënë?
                                                                                                                                                                                           Henry David Thoreau
Detajet kanë rëndësi
Kujdesuni për minutat dhe orët do të kujdesen për vetveten.
                                                                                                                                                                                                Lord Chesterfield
Fokusohuni në të tashmen
Koha për veprim është tani.Nuk është kurrë vonë për të bërë diçka.
                                                                                                                                                                                                    Carl Sandburg
Koha e humbur nuk kthehet më
Paraja vetëm mund të humbet ose të fitohet. Koha vetëm mund të humbet. Kështu që shpenzojeni atë me kujdes.                                                                                                                                     Proverb

Mos gjeni justifikime
Lajmi i keq është që koha fluturon, lajmi i mire është që ti je piloti.

                                                                          Michael Altshuler


9.21.2013

Mundësi trajnimi 2 ditor në Balkan Venture Forum, Aplikoni

BkVF Venture Academy (28-29 September 2013, Protik Tirana, Albania)

Do you have an idea, technology, product or service that you believe has great business potential? If so, then you can’t afford to miss the two day training to help you develop your business and prepare you to approach investors. This workshop will help you apply to compete for a slot to pitch your business to investors at the forthcoming Balkan Venture Forum Tirana.
At the training you will gain key knowledge necessary for the development of your product and business, for identifying markets and customers, for preparing your business plan and projections, and for raising money to launch and grow your business.
Through this process you have a unique opportunity to advance your knowledge and skills for the business process and communication with international investors. This will increase your chances to rank well in the contest for the best regional innovations and business project at the BkVF.
Apply NOW for this FREE training at the BkVF Venture Academy and discover how to turn your ideas into commercial and financial success.
Application deadline: 23 September
Selected list publication: 25 September
Training dates: 28-29 September
Location: PROTIK ICT Resource Center, “Papa Gjon Pali”Street, Nr 3, First Floor, Tirana
Contact: info@balkanunlimited.org

ADD INFO:
http://www.balkanventureforum.org/bkvf-venture-academy/

Bursë Kërkimi Shkencor 2-5 muaj në Sofie, Bullgari për zotëruesit e PhD

Call for Applications: Advanced Academia Fellowships for International Scholars

01 October 2013
CALL FOR APPLICATIONS
2014/2015 ADVANCED ACADEMIA FELLOWSHIP PROGRAMME
FOR INTERNATIONAL SCHOLARS (SOCIAL SCIENCES AND HUMANITIES)
With the support of a donator within the Stifterverband für die Deutsche Wissenschaft and the Fritz-Thyssen Foundation
The Centre for Advanced Study Sofia (CAS Sofia) announces a Call for Applications for its 2014/2015 In-Residence Advanced Academia Fellowships for fundamental research in the fields of the humanities and the social sciences.
OBJECTIVE
CAS Sofia is an independent Institute with international and multidisciplinary profile. Located in Sofia, Bulgaria, it promotes high-level scholarship in the social sciences and the humanities. In addition to supporting focus-group research, CAS Sofia invites outstanding scholars to pursue their individual research projects during in-residence periods of up to five months. The invited Fellows participate in the intellectual life and the scholarly community of the Centre (Bulgarian and foreign fellows) while working on projects of their own choice. Fellows receive adequate material and intellectual support and can profit from the Centre's wide international networks, international seminar- and guest-lecturer programme. CAS Sofia assists Fellows in all practical matters concerning travel, residence and research in Sofia.
FORMAT
CAS Sofia provides in-residence fellowships of two- to five- month duration to post-doctoral non-Bulgarian researchers. Junior as well as Senior scholars are invited to apply.
The selected Fellows are entitled to:
 • A monthly stipend of 700 euro (liable to 10% income tax) to cover living expenses related to the stay in Sofia.
 • Accommodation in Sofia, comprising living quarters and working space. The Fellows will also have free access to the CAS library and electronic resources/databases.
 • Travel allowance (400 euro)
 • Research expenses (100 euro p.m.)
DURATION AND CONDITIONS
Candidates may apply for two periods:
I. 1 March 2014 - 31 July 2014 (Summer semester)
II. 1 October 2014 - 28 February 2015 (Winter semester)
N.B. The final invitation for fellowship depends on the ranking of the application and the preferred period. Availability for both periods is an advantage for the applicant. Please, indicate in the application form whether you prefer one or either period.
The selected Fellows will take part in the regular Fellow seminars and the other scientific events organized by the Centre (workshops, conferences, lectures, etc.) and are invited to present and discuss their project in lectures or seminars. The results of their work shall be summarized in a paper (in English), to be published in the electronic CAS Working Paper Series.
ELIGIBILITY
Candidates must
 • Be non-Bulgarian citizens;
 • Have completed a PhD in the fields of the humanities and social sciences;
 • International research experience (participation in projects and refereed conferences) and publications in peer-reviewed academic editions are strong advantages.
WORKING LANGUAGE
As an international academic institution CAS conducts most of its work in English which is also the language of the presentations of research results. Therefore, a good command of English is highly desirable.
APPLICATION
Links for downloading:
Please carefully consider these documents when preparing your application. They can be downloaded also from www.cas.bg .
For Junior scholars (up to 12 years after PhD defense) only: two letters of recommendation by scholars familiar with the applicant's academic work should be faxed/mailed/emailed to CAS by the referees.
Extensions to this period may be allowed in case of eligible career breaks which must be properly documented (maternity leave, long-term illness leave, national service).
All application documents should be presented in English and sent by e-mail to dimov@cas.bg with a subject entry "Advanced Academia Fellowships"
Deadline for applications: October 1, 2013
SELECTION CRITERIA
 • High quality of the candidate's academic portfolio and publications, participation in international research;
 • Innovative fundamental research proposal with significant contribution;
 • Interdisciplinary and/or comparative approaches are an advantage.
SELECTION PROCEDURE
The selection will be carried out by the international Academic Council of CAS based on evaluation of the potential of the candidate relative to his/her career stage and the quality of the proposed project. In some special cases candidates may be invited for an interview. The results will be announced by the end of January 2014 by e-mail and at the website of the institute: http://www.cas.bg/ . Members of the CAS Academic Council do not disclose their assessment reports on the applications to candidates.
The Academic Council reserves the right, in cases of candidatures with equal quality, to grant advantage to candidates that have not been CAS Fellows within the preceding 3 years / have not repeatedly held CAS fellowships in the past.
CONTACT PERSON AND MAILING ADDRESS
Mr. Dimiter Dimov, e-mail: dimov@cas.bg 
Centre for Advanced Study Sofia; Sofia 1000, 7-B, Stefan Karadja Str,
tel.: + 359 2 9803704 / fax: + 359 2 9803662

9.19.2013

Fellowship 4 mujor në SHBA në institucion publik ose OJQ

The application cycle for the 2014 Community Solutions Program is now open. Please refer to the application materials for more information. Applications are due by 12:00 p.m. EST on September 23, 2013.
The Community Solutions Program is a professional development program for the best and brightest global community leaders working in Transparency & Accountability, Tolerance & Conflict Resolution, Environmental Issues, and Women & Gender Issues. Selected candidates will participate in: a four month U.S. fellowship with a local nonprofit organization or government agency; structured virtual learning and networking via the Online Community Leadership Institute; and, the design and implementation of follow-on projects in their home countries.
FINANCIAL PROVISIONS OF THE GRANT
• J-1 visa support
• Round-trip travel from participant’s home city to the U.S.
• Accident and sickness insurance
• Living Allowance to cover housing, meals and incidentals

9.18.2013

Bursë kërkimi shkencor 3-9 muaj në Central European University, Hungari


 The CEU Institute for Advanced Study (CEU IAS) is pleased to announce
 its new call for applications for its Senior and Junior Core and
 Humanities Initiative fellowships for the academic year 2014/15.  The
 application deadline is October 20, 2013.

 CEU IAS invites about 15 excellent scholars each year from all over the
 world for periods of 3-9 months to pursue their research agenda at the
 Institute, which supports their work and fosters the building of an
 intellectual, interdisciplinary learning community.   We welcome
 applications from scholars working in the fields of social sciences and
 humanities, broadly defined.  Fellowships are highly competitive and are
 awarded through a rigorous peer review process on the basis of scholarly
 excellence.  The IAS is located in Budapest, Hungary and is affiliated
 with the Central European University, an English-language, international
 postgraduate institution.

 All further information on the new calls, including eligibility criteria
 as well as the required materials to submit, can be found on the CEU IAS

9.16.2013

Studentë dhe shoqëria civile mbështesin protestën e UT 16.09.2013

z. Aleksandër Çipa gjatë fjalës së tij përshëndetëseStudentë gjatë fjalimit kundër Diktaturës së Betonit


9.15.2013

Protestë UT ditën e hënë 16.09.2013 ora 11:00

Tashmë nuk jemi FEUT në protestë por e gjithë UT. Nuk ka asnjë arsye për mos tu bashkuar dhe ti!

9.13.2013

Përkrahja dhe inkurajimi vjen nga përtej detit

Sot gjatë takimit në Universita Cattolica në Milano, po ndihesha totalisht jo në vendin e duhur, dhe në fakt nuk isha. Sepse duhet të isha me studentët e mi në protestë...Duke qënë se nuk kthehesha dot pas gjatë mbledhjes përfitova ti tregoj të gjithë situatën e FEUT meqë spo përqëndrohesha dot gjithsesi.... :)

Apeli i drejtorit të qendrës kërkimore të fakultetit, i cili më kërkoi që të ndaja mesazhin e tij me ju këtu në blog:

Mos hiqni dorë nga kauza juaj, ne si popuj jemi shumë të ngjashëm por rinia italiane është shumë pasive, indinjohet por rri pasive. Mos hiqni dorë, çojini deri në fund çështjet që besoni! Unë ju uroj shumë suksese!

Ndërkohë dola dhe bëra një xhiro në oborrin e Cattolica ashtu sa për të bërë pak krahasimin. Këto janë 2 prej shesh pushimeve dedikuar hapësirave studentore. Fotot flasin vetë....
P.S: Ajo çfarë Pier Cezare donte të thoshte me rini pasive në Itali nuk ishte në standardin që po të ndërtohej një godinë në oborr të Fakultetit ato nuk do ta shembnin brenda ditës por thjesht kjo gjë sdo të mund të ndodhte kurrë....

9.09.2013

09.09.2013: Stop Diktatura e Betonit


Protesta e Fakultetit të Ekonomisë, Universiteti i Tiranës


 • 08.09.2013:  Letër e Hapur nga Studentët dhe Pedagogët e FEUT

  Pushtimi i hapësirave të institucioneve të arsimit publik në vendin tonë është bërë një fenomen në rritje me përmasa gjithnjë e më të mëdha. Prej shumë vitesh universitetet publike në përgjithësi, dhe Fakulteti i Ekonomisë i Universitetittë Tiranës në veçanti, po ndeshen me “pushtimin e hapësirave universitare” nga ndërtime me leje dhe pa leje, duke dëmtuar rëndë cilësinë e kushteve të mësim dhënies. Kjo ndodh kur autoritetet qeveritare flasin gjithnjë e më shumë për “prioritet në zhvillimin e arsimit”, rrisin çdo vit numrin e kuotave të studentëve, ndërkohë që përpjekjet e stafeve akademike, për paranumrit gjithnjë e në rritje të studentëve, nuk kanë gjetur dhe nuk gjejnë mbështetjen e duhur nga autoritetet.

  Pika më kulmore arriti gjatë periudhës zgjedhore dhe pas saj ku subjekte ndërtuese kanë filluar dhe vijuar ndërtimin e dy godinave shumë katëshe, në territorine Fakultetit të Ekonomisë të UT dhe të kampusit të ardhshëm të UT, duke shkelur të gjitha dispozitat ligjore, duke vepruar mbi vendime të pezullimit të lejes ndërtimore, duke shkelur hapur planin urbanistik të Tiranës, dhe po ashtu duke shkelur hapur planin e miratuar për ndërtimin e kampusittë ri të Universitetit të Tiranës.
  Vendimi i Gjykatës së Rrethit Gjygjësor Tiranë nr.6075 i datës 30 Maj 2013 është shprehur qartë kundër këtij objekti të kundra ligjshëm në territorin e Fakultetit të Ekonomisë duke shfuqizuar lejen e ndërtimit. 

  Por çfarë ndodh? Duke sfiduar Vendimin e Gjykatës, duke shkelur çdo parim moral gjatë kësaj periudhe vere, duke shfrytëzuar qëllimisht në mënyrë të pa moralshme mungesën e studentëve dhe të pedagogëve për efekte të pushimeve të verës, ndërtuesit kanë vijuar ndërtimin pa asnjë pengesë nga autoritetet përgjegjëse. Por nuk ka mjaftuar vetëm kjo; në territorin e kampusittë ri të miratuar nga KKRRTSH ka filluar dhe përfunduar një godinë 5 katëshe tërësisht pa leje. Të habit guximi i këtyre “ndërtuesve” per të shkelur hapur ligjin dhe po kaq të habit mos veprimi i autoriteteve shtetërore. Dhe e gjithë kjo ndodh hapur dhe pa asnjë frikë para syve të organeve shtetërore para syve të policisë bashkiake, të inspektoriatit të ndërtimit, të Ministrisësë Arsimit, të politikanëve të të gjitha ngjyrave që çdo ditë kalojnë në këto rrugë dhe nuk iu bën përshtypje.

  E gjithë kjo masakër ndërtimore në hapësirat universitare është vazhdë e asaj masakre ndërtimore që prej vitesh me rradhë ndodh përreth Fakultetit të Ekonomisë, duke zvogëluar hapësirat deri në minimumin jetik, dhe duke ia u lënë ato klubeve, bareve, apo banesave individuale. Ndëkohë që studentët nuk kanë kushtet minimale të pushimit në ambjente të përshtatshme midis orëve të mësimit, nuk kanë hapësira normale kalimi për të hyrë në fakultet, përveçse disa ‘shtigjeve’ midis ndërtimeve me dhe pa leje duke rrezikuar dhe sigurinë e tyre. Betoni dhe masakra urbane rrethon këtë fakultet.

  I bëjmë thirrje, Bashkisë së Tiranës dhe kryetarit të saj, Këshillit të Ministrave, Presidentit të Repulbikës së Shqipërisë, Ministrisë së Arsimit, institucionevetë tjera si: Avokati i Popullit, Prokurorisë së Përgjithshme, Akademisësë Shkencave, etj, që të ndërhyjnë me kompetencën e tyre të përgjegjësisë publike që u jep ligji, në zgjidhjen e këtij problemi të kahershëm për Fakultetin më të madh në Shqipëri, i cili ka mbi 10,000 studentë nga çdo cep i Shqipërisë dhe mbi 400 pedagogë të brendshëm dhe të jashtëm. I bëjmë thirrje shoqërisë civile, të gjithë universiteteve publike e jo publike, studentëve të tyre që të bashkohen në përpjekjen e studentëve dhe pedagogëve të fakultetit të ekonomisë për të çliruar territoret e tyre nga uzurpimi. Ne kërkojmë prej institucioneve shtetërore që të sigurojnë zgjidhjen e menjëhershme të problemit të prishjes së këtyre dy godinave “makabre” të ndërtuaranë territorin universitar, por edhe zgjidhjen e përhershme të mos cënimit të ambienteve të universiteteve publike, si nëpërmjet rrugëve administrative ashtu edhe nëpërmjet një kuadri ligjor strikt.

  Ne jemi të bindur se pa arsim nuk ka zhvillim, se vrasja e arsimit është vrasjae kombit, se Universiteti i Tiranës dhe Fakulteti i Ekonomisë janë një pasuri publike me vlerë për të tashmen dhe të ardhmen, me një rol të pa diskutueshëm në zhvillimin e vendit,

  Ne, stafi akademik dhe studentët e Fakultetit të Ekonomisë të UT në kushtet kur jemi ndeshur në murin e heshtjes dhe të neglizhencës e mosveprimit të organeve përkatëse të pushtetit, për zgjidhjen e kërkesave tona, kemi vendosur të protestojmë çdo ditë, në vazhdim, deri në një zgjidhje përfundimtare për lirimin e hapësirave publike universitare nga ndërtimet me apo pa leje në ambjentet universitare pranë Fakultetit të Ekonomisë në Universitetine Tiranës. Ne jemi të vendosur që të bëjmë përpjekjen tonë maksimale për t’i thënë ndal babëzisë së ndërtimeve pa leje duke vijuar protestat tona dhe duke bojkotuar zhvillimin e provimeve dhe më tej të mësimit, për të bërë të mundur që organet kompetente “të dëgjojnë’ zërin tonë dhe mos të bëjnë asgjë tjetër veçse detyrën e tyre për të mbrojtur pronën publike, territoret universitare, arsimin e lartë publik nga pushtimi i babëzive ndërtimore. Ne duam të kemi vizion të qartë nga ana e këtyre organeve shtetërore për zgjerimin e infrastrukturës pranë institucionit tonë duke respektuar planet urbanistike dhe kërkesat e tjera ligjore.

  Duke shpresuar në reagimin tuaj qytetar dhe intelektual, ne ju bëjmë thirrje: ejani dhe shikoni masakrën urbane përreth FEUT dhe kampusit universitar. Mbroni tempullin e edukimit i cili është themeluar në vitin 1957 dhe sot gjendet i mbërthyer nga ndërtimet pa leje. Është e qartë për të gjithë se “edukimi nuk krijohet brenda një dite”, prandaj ne kërkojmë që së bashku ta mbrojmë atë, pasi është e vetmja shpresë e përparimit të shoqërisë. Arsimi është e vetmja armë reale që mund ta ndryshojë Shqipërinë nga tjetërsimet primitive, nga tjetërsimet betonizuese. 

  Beteja me uzurpuesit e hapësirave publike nuk është betejë për interesa vetjake, nuk është betejë politike, por është betejë për mbrojtjen e tempullit të dijes. Është betejë për të ardhmen e vendit, për suksesin e zhvillimit evropian të Shqipërisë!

  Bashkohuni me ne për mbrojtjen e këtij ideali të shenjtë!